.:: Larisa Goal ::. «Για τη βυσσινί τη φανέλα…»
Αρχική - Αρθρογραφία
15 Ιανουάριος 2021

«Για τη βυσσινί τη φανέλα…»

Προβολές: 2744

alt

«Για τη βυσσινί τη φανέλα…»

Του ΣΑΚΗ ΓΚΟΥΡΝΕΛΗ

«Για τη βυσσινί τη φανέλα, μέσα στο μυαλό έχω τρέλα, θα στο τραγουδώ, θα στο λέω, ΑΕΛάρα ολέ ολέ ολέ ολέο» ένα από τα πιο γνωστά συνθήματα που βγαίνει από τα χείλη των χιλιάδων φιλάθλων της ΑΕΛ.

alt

Και μπορεί ο κορονοϊός να τους στερεί τη δυνατότητα να απολαύσουν από κοντά την αγαπημένη τους ΑΕΛάρα, όμως το πάθος και η αγάπη είναι δύο έννοιες συνυφασμένες και αδιαπραγμάτευτες για τα «βυσσινί αδέρφια».

Αυτός που σίγουρα έχει το δικό του πάθος, αγάπη, μεράκι και τρέλα με την ΑΕΛ και ειδικότερα με τη «βυσσινί» τη φανέλα, δεν είναι άλλος από τον Χρυσοβαλάντη Μπέσιο, ένας συλλέκτης φίλαθλος με τη μεγαλύτερη συλλογή φανελών της ΑΕΛ!

Ο ίδιος διατηρεί στη συλλογή του πάνω από 90 φορεμένες φανέλες από παίκτες της ΑΕΛ και ενδεχομένως είναι ο άνθρωπος που κατέχει την πιο ζηλευτή συλλογή σίγουρα για κάθε φίλαθλο της ΑΕΛ και όχι μόνο.

Ο Χρυσοβαλάντης, ο οποίος επαγγελματικά δραστηριοποιείται στη Λάρισα στον τομέα της πυροπροστασίας, συλλέγει φανέλες τα τελευταία δύο χρόνια και όπως μας αναφέρει παρακάτω έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός χώρου όπου θα εκτεθούν όλα τα αντικείμενα που έχει συλλέξει.

Μας μιλά ακόμη για τις αγαπημένες του φανέλες, για τις πιο σπάνιες αλλά και για αυτές που κρύβουν μια ιστορία ή κάποια ιδιαιτερότητα, σε μια άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη-εξομολόγηση καρδιάς:

alt

-Χρυσοβαλάντη, πώς ξεκίνησε όλο αυτό το εγχείρημα; Και ποια ήταν η πρώτη φανέλα της συλλογής σου;

-Ξεκίνησε σχετικά πρόσφατα και τελείως τυχαία θα έλεγα. Φίλαθλος της ΑΕΛ από μικρό παιδί πάντα παρακολουθούσα την ομάδα και πολλές φορές και στα εκτός έδρας ματς. Ωστόσο, ποτέ δεν μου πέρασε από το μυαλό ότι κάποια στιγμή θα κατέληγα να έχω στις ντουλάπες μου τόσες φανέλες!

Αυτό που μου έκανε «κλικ» ήταν ουσιαστικά στο ΑΕΛ-Πανιώνιος το Δεκέμβριο του 2018 , όταν μέσω γνωστού της ομάδας, ήρθε στα χέρια μου η φανέλα του Μπαρκάν!

alt

-Πόσες φανέλες υπάρχουν στη συλλογή σου;

-Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 92 φανέλες στη συλλογή μου. Να τονίσω πως πρόκειται μόνο για φανέλες της ΑΕΛ και μόνο για φορεμένες φανέλες κι όχι μπουτίκ ή κάτι άλλο. Άλλωστε αυτή είναι και η φιλοσοφία της συλλογής, να αποτελείται μόνο από φορεμένα αντικείμενα. Επιπροσθέτως, υπάρχουν - εκτός από φανέλες - κι άλλα αντικείμενα της ΑΕΛ, όπως παπούτσια, μετάλλια, μπάλες, λάβαρα, περιοδικά κλπ. Όλα βέβαια από επίσημους αγώνες και από την επίσημη ΠΑΕ ΑΕΛ.


-Που τις έχεις όλες αυτές τις φανέλες αλλά και τα υπόλοιπα πράγματα;

-Τα έχω τακτοποιημένα μέσα σε δύο ντουλάπες! Τις φανέλες τις έχω κατηγοριοποιήσει με βάση τη χρονική τους περίοδο, ώστε να τις έχω με χρονολογική σειρά. Υπάρχει ένα ξεχωριστό δωμάτιο μέσα στο σπίτι μου που θεωρείται «άβατο» και όποιος θέλει να μπει πρέπει πρώτα να πάρει την άδειά μου (χαχα)…

alt

-Υπάρχουν κάποιες που ξεχωρίζεις; Κάποιες ενδεχομένως συλλεκτικές ή σπάνιες;

-Καταρχάς να τονίσω ότι κάθε φανέλα είναι ξεχωριστή και μας ταξιδεύει σε διαφορετική εποχή, δεκαετία και σε ξεχωριστές αναμνήσεις, είτε καλές είτε άσχημες.

Αυτές που ξεχωρίζω είναι κι αυτές που όχι μόνο θεωρούνται αλλά και πραγματικά είναι συλλεκτικές. Οι φανέλες των τριών τίτλων της ΑΕΛ από μόνες τους θεωρούνται κειμήλια! Μια σπάνια που μου έρχεται στο μυαλό, είναι η φανέλα που φόρεσε η ΑΕΛ στο τελευταίο παιχνίδι μέσα στον ΠΑΟΚ, την τελευταία αγωνιστική της σεζόν 87-88 , όπου πήγε σαν πρωταθλήτρια στην Τούμπα μετά τη νίκη επί του Ηρακλή με το αλησμόνητο γκολ του αείμνηστου Γιώργου Μητσιμπόνα. Και πραγματικά νιώθω υπερήφανος και χαρούμενος που κατόρθωσα να τις έχω στη συλλογή μου.

-Πώς κατάφερες να δημιουργήσεις μια τόσο τεράστια συλλογή; Είναι ακριβό αυτό το χόμπι;

-Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να δαπανήσεις αρκετά χρήματα! Πίστεψε με είναι πάρα μα πάρα πολύ δύσκολο. Τόσο από οικονομικής άποψης, γιατί κάποιοι εκμεταλλεύονται το πάθος και την αγάπη σου για αυτό που κάνεις, όσο και από το ότι χρειάζονται πολλές ώρες να ψάχνεις, να παρακαλάς, να τηλεφωνείς, να διαπραγματεύεσαι κλπ.

Έχω περάσει και περνάω ατελείωτες ώρες στο να αναζητώ φανέλες, γιατί ποτέ δεν ξέρεις ποιος μπορεί να έχει κάποια φανέλα και να μην γνωρίζει τι αξία μπορεί να έχει για εμένα αλλά και γενικά για κάθε συλλέκτη.

Ευτυχώς βέβαια υπάρχουν και κάποιοι ποδοσφαιριστές αλλά και απλοί φίλαθλοι που συμμερίζονται το όνειρό μου και βοήθησαν με το παραπάνω και χωρίς την οποιαδήποτε απαίτηση.

alt

-Ποιο είναι το όνειρό σου λοιπόν; Ποιος είναι ο στόχος σου;

-Ο στόχος μου ο αρχικός ήταν απλά να συλλέξω κάποιες φανέλες για να τις βλέπω και να κρατώ ζωντανές τις αντίστοιχες αναμνήσεις. Με τον καιρό όμως και καθώς το «μικρόβιο» είχε μπει μέσα μου, είχα βάλει σαν στόχο να μαζέψω όσες περισσότερες φανέλες μπορούσα.

Πάντα πίστευα ότι μία φανέλα είναι κάτι «ιερό» κι ότι αντιπροσωπεύει την ιστορία μιας ομάδας. Πλέον, ξεκάθαρα ο στόχος είναι να βρεθεί ένα μέρος όπου θα μπορέσω να εκθέσω όλα αυτά τα αντικείμενα της ΑΕΛ, ούτως ώστε να μπορεί να τα δει από κοντά όλος ο φίλαθλος κόσμος της Λάρισας κι όχι μόνο.

Θα ήθελα αυτός ο χώρος να αποτελέσει ένα μουσείο της ΑΕΛ, ένα σημείο συνάντησης για ποδοσφαιρικές κουβέντες και για αναμνήσεις που θα φέρει το κάθε αντικείμενο.


-Υπάρχουν κάποιες φανέλες που δεν έχεις και θέλεις να προσθέσεις στη συλλογή σου;

-Υπάρχουν αρκετές και η αλήθεια είναι ότι θα πρέπει να σταθώ πολύ τυχερός για να ολοκληρωθεί το παζλ! Φανέλες της δεκαετίας του 60 , του 70 και μερικές του 80 είναι πολύ σπάνιες και επομένως πολύ δύσκολο να βρεθούν.

Επιπλέον μην ξεχνάμε ότι σε εκείνα τα χρόνια ο κάθε ποδοσφαιριστής είχε μόνο μία φανέλα για να βγει όλη η χρονιά , ένα επιπλέον αρνητικό για τη συλλογή.

Οπότε θα μου επιτρέψεις μέσω της συνέντευξης αυτής και μέσω της ιστοσελίδας σου να απευθύνω ένα κάλεσμα σε όποιον έχει κάτι από ΑΕΛ να επικοινωνήσει μαζί μου είτε μέσω facebook (ΑΕΛ - ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ & Chrisobalantis Besios), είτε πιο άμεσα στο μαγαζί μου (Ηρώων Πολυτεχνείου 90).

Είναι κρίμα να μένουν ξεχασμένες σε υπόγεια και να μην αξιοποιηθούν διαφορετικά . Άλλωστε δεν τις θέλω για να κοσμούν τη δική μου ντουλάπα αλλά για να δημιουργηθεί κάτι πολύ όμορφο και ξεχωριστό για όλους μας!


-Χρυσοβαλάντη, σε ευχαριστώ πολύ για αυτή την πραγματικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη και εύχομαι να εκπληρώσεις το όνειρό σου που θα απευθύνεται σε όλους τους Λαρισαίους και όχι μόνο φιλάθλους.

-Να ’σαι καλά Σάκη, εγώ ευχαριστώ που μου έδωσες αυτή την ευκαιρία…

 

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
alt


<alt

>

alt

>

alt

>

alt

alt

alt

alt